ВМРО Свиленград

 
ВМРО Свиленград

 
Рейтинг: 3.00
(43)
Начало
За Мъжа и Жената
За Любовта
Поезия
Форум
Игри
Видео
Музика
Галерия
Анкети
За контакти



За Мъжа и Жената / Любопитни факти

17 Септември 09, 22:00
Съвети за щастлив и успешен брак
11 съвета за щастлив и успешен брак 

Бракът е като живота. Същността на този съвет е да не гледате на брака си с очите на 15-годишна девойка, която току-що е изчела поредния си „розов“ роман. Както в живота, така и в брака илюзиите са вредни и пораждат недоразумения и разочарования. Да, в един щастлив брак има много романтика, страст и незабравими мигове. Но не само… И ако се научим да приемаме нещата с повечко здрав разум – и ако успеем да се отърсим от илюзиите за идеалния брак (както всичко идеално, той също е само фикция) – само това ще е достатъчно, за да живеем щастливо. Тук, в реалния живот. Който е много по-различен от романите и филмите. Но е и много по-истински… 
Бракът е като автомобил. Да ме прощават дамите за тази „мъжка“ метафора, но си е точно така. И най-луксозният и скъп нов автомобил (който изглежда прекрасно когато седнем зад волана му за първи път) с времето ще се превърне в грозна таратайка… ако не полагаме усилия да го поддържаме в добро състояние. Както при автомобилите, така и в брака, грижите ни не бива да са само за лъскавия външен вид. Още по-големи грижи трябва да полагаме и за „невидимите“ елементи на тази сложна конструкция – за ходовата част, за спирачната система, за двигателя и т.н. И още една алегория – да сипваме в „резервоара“ само качествено „гориво“. Ако правите всичко това – ще се радвате дълги години на едно превъзходно возило. Което може да ви отведе където си поискате… 
Бракът е като платноход. В „морето на живота“, вашият брак е точно корабът, на борда на който прекосявате този необятен океан. И също като при всеки истински кораб – ще има дни, в които попътният вятър ще духа в платната ви. Но ще има и такива – на пълно безветрие. И това е нещо естествено и нормално. А най-важното е да стоите гордо – и двамата – на капитанския мостик и да вярвате в собствените си сили да стигнете (заедно!) до спасителния бряг. 
Бракът е като конска каруца. Съжалявам ако и тази метафора не ви се стори достатъчно романтична. Но и тя е вярна. Бракът е точно като една конска каруца, теглена от два коня – вие и вашия партньор. Ако теглите каруцата в една и съща посока, с едно и също темпо – тогава всичко ще е наред. Обратното обаче също е вярно – ако едно от кончетата е с по-сприхав нрав, каруцата няма да върви гладко и лесно може да се обърне… дори и от дребно камъче по пътя. Но има един удивителен физичен закон, който важи с пълна сила и за законите на сърцето. Доказано е, че ако един кон може да тегли сам товар от, примерно, 5 тона – когато до него се впрегне втори кон, общият товар, който двата коня могат да теглят заедно не е механичния сбор от 10 тона (5+5). А е още по-голям – 12-13 тона! 
В брака ревността е отрова. Само при влюбените тийнейджъри ревността (евентуално) може да мине като някакво доказателство за любов. В брака е точно обратното. Ревността не е нищо друго освен липса на доверие. И то не само в другия – а и в себе си. В собствените си качества и в собствената си ценност за другия до теб. Затова – заменете отровата на ревността с амброзията на взаимното доверие. Дори и да останете излъгани – след 10 години брак, примерно – ще сте изживели тези 10 години щастливо, а не в постоянни съмнения и изпепеляваща ревност. 
В брака също има лидери. Всеприетата представа е, че в брака и двамата партньори са равни. Това е така, но и не съвсем. Винаги единият от партньорите – независимо дали това ще бъде мъжът или жената – трябва да поеме инициативата. В определен критичен момент (не завинаги и без изключения). Да бъде лидер и да поеме отговорност за излизане от кризисната ситуация. Ако този брак е наистина успешен – в такива моменти другият партньор с готовност поема ролята на „дясната ръка“ , вместо да оспорва лидерството му/й. И в това няма нищо срамно или унизително – но има много житейска мъдрост. 
Бракът не е тясна стая. Много хора живеят с погрешната представа, че след брака всички други хора – освен брачния партньор – престават да съществуват. И че винаги и във всичко трябва да сте заедно (едва ли не като сиамски близнаци). Това е много неправилно! В щастливите бракове партньорите винаги си дават достатъчно пространство – така че да дишат свободно и да не се чувстват задушавани от любовната прегръдка на половинката си. Най-лесният начин да провалите брака си е да настоявате другия да забрави изцяло предишния си живот, навици и интереси. Това просто е нереално… 
Вашия семеен партньор е единственото ви семейство. Много често срещана грешка – особено пък на Балканите – е да се гледа на брачния партньор като нов член на вашето предишно семейство. Ново „попълнение“ в редиците на семейството, което винаги сте имали… преди брака. Разбира се, далеч съм от мисълта, че бракът трябва да ви накара да скъсате всички връзки с майките, бащите, братята и сестрите си – в никакъв случай! Но рецептата за щастлив и успешен брак включва осъзнаването, че сега – след като вече сте женени – имате само едно-единствено семейство. Това, което току-що сте създали по собствена воля и желание. И всички други са на второ място… 
Бракът е непресъхващ извор на любов. Въпреки че по-горе писах, че не трябва да живеете с илюзията за брака като розов роман, това съвсем не значи, че само в първите месеци или години на брака има място за романтика. Напротив! Независимо колко дълъг е брачния ви стаж – не преставайте да се обичате, ухажвате, целувате, галите (и всичко останало…), както през медения ви месец! Ако си мислите, че това просто е невъзможно – значи някъде по пътя вече сте допуснали някоя от гореописаните грешки. Няма страшно – поправимо е! Да бъдеш влюбен до уши в партньора си (дори и след 10 или 20 години брак) не е леснопостижимо. Но е неописуемо… 
Бракът е приключение. Най-смъртоносните врагове на един брак са скуката и рутината. Ако не успявате да се изненадвате взаимно (за препоръчване е – приятно!) ще пропуснете голяма част от прелестите на щастливия брак. Най-успешните бракове са тези, в които партньорите всеки ден се преоткриват и това също не е непостижимо. Единственото, което се изисква от вас, за да го постигнете, е да гледате на човека до вас с влюбени очи… 
Бракът е цирк. Свикнали сме да влагаме в тази дума – „цирк“ – по-скоро негативни нотки. Когато определяме нещо за цирк, обикновено имаме предвид, че то е неподредено, хаотично, непристойно и така нататък. Ако искате да имате наистина щастлив брак – гледайте на този цирк през очите на едно дете. За децата циркът е онова място, където винаги има много забавления, смях, акробатика, дресура, захарен памук… Не е невъзможно вашият брак да бъде точно цирк





7 Идеи за По-Успешен и Щастлив Брак


1. Правилната Комуникация
Най-важно е да можете да комуникирате правилно с половинката си, да се разбирате. Да разбирате желанията на човека до себе си и да не наранявате чувствата му.
2. Приемането (толерантност, прошка, подкрепа)
Да се приемате един друг е много важно, ако желаете да имате щастлив и удовлетворяващ брак. С приемането на същността на човека за когото сте се оженили, вие приемате и някои от лошите му черти, но това е истинската любов- да успеете да се приемете във всяко едно отношение.
3. Доверие 
Двойките, които се доверяват един друг имат повече лична свобода в рамките на брака. Нямат проблем с ревността, като по този начин избягват глупавите и излишни конфликти. Ако нямате доверие на половинката си, може би това е защото нямате доверие на себе си!
4. Раздаване (безкористност)
Всеки с успешен брак разбира аспектите на раздаването и получаването в една връзка. Безкористното желание и отдаване за най-доброто, което съпругът/съпругата ви да получи е една от проявите на истинската любов. Когато се научите да давате, без да искате в замяна нещо, тогава вие давате нещо и на себе си, защото добротата и раздаването се връщат обратно.
5. Респект (уважение, чест, адмирация)
Ако желаете бракът ви да е щастлив, трябва да уважавате човекът за когото сте се венчали. Колкото повече респект имате към него, колкото повече го карате да се чувства добре от това което е, толкова повече той/тя ще те уважава за това което си ти.
6. Висока Самооценка
Трябва да имате висока самооценка за себе си, за да имате успешен брак. Ако имате ниско мнение за себе си или кофти минало, което не сте загърбили, това ще повлияе лошо на бракът ви. На първо време трябва да можете да се погрижите за себе си. След това ще бъдете по-добър брачен партньор.
7.Силна духовна и морална нагласа. 
С всеки изминал ден, духовността на народа спада. Това поражда редица проблеми както в обществен така и в личен план. Ако искате да запазите брака си щастлив, придържайте се към моралните и духовните устои, колкото и да е трудно това.






Проучване за щастлив и дълъг брак 



Учените от Националния университет в Австралия са проучвали подробности в живота на 2482 женени и неженени хетеросексуални двойки.
Изследването е продължило 7 години и са установили какво е онова което остава двойката заедно и кое разделя. Романтичното дълголетие преди всичко се определя от годините. Мъжете, които са по-възрастни с една до три години от жената имат 50% повече изгледи да останат заедно от онези, които са с 9 или повече години по-възрастни от партньорката си. Двойките, при които мъжът е с две или повече години по-млад от жената, също рискува да се раздели. Резултатите от изследването, които са обявени тази седмица показват, че връзката в която мъжът е най-малко на 25 години когато започва да се среща с някой има най-голям шанс да остане. Същото се отнася и за връзката в която и двамата партньори имат еднакво мнение дали искат или не искат да имат деца. Парите също така имат значение. Двойките с ниски доходи има по-голяма вероятност да се разделят от онези които получават високи заплати. Безработните мъже имат по-нестабилни връзки, както и мъжете чиито родители са разведени. Мнението за пушенето също може да играе важна роля. Връзката в които единият партньор пуши, а другият не, е със 75% по-голям риск да се разпадне от онази връзка където и двамата не пушат. Проучването показва също така, че вероизповеданието, образованието, консумацията на алкохол не влияят върху брачната стабилност. Проучването е проведено между 2001 и 2007 г.






















































Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9521