ВМРО Свиленград

 
ВМРО Свиленград

 
Рейтинг: 3.00
(43)
Начало
За Мъжа и Жената
За Любовта
Поезия
Форум
Игри
Видео
Музика
Галерия
Анкети
За контакти



За Мъжа и Жената / Любопитни факти

02 Август 09, 00:07
Сексуалните комплекси
Сексуалните комплексиВ Eвропейските и особено в Aмериканските сексологични школи, все повече се използват литературни и филмови герои за обозначаване на различни по своята изява комплекси със сексуално значение, които се оказват достатъчно известни и разпространени. Тендецията е същите тези комплекси да обобщават все повече хора, с еднакви по отношение на сексологичната категория характеристики. Такива комплекси са: "Алиса в страната на чудесата"; "Титан"; "Рицарят и развратника"; комплексът "Месалина"; "Дон Кихот", "Мадона и Блудница" и други, които ще разгледаме по-долу.

Комплекс "Алиса в страната на чудесата"

Развива се при жени, които живеят в света на фантазиите. Те имат богато въображение, което създава идеален сценарий за любов, идеална връзка, в която всеки от партньорите играе определена роля. Тези мечти отвеждат жените в по-скоро нереален свят, като същите живеят в очакване на срещата с партньор, който е изграден от тяхната фантазия.

Комплекс "Титан"

Тук жената създава в своето въображение образ на идеалния мъж, когото тя търси цял живот. Мъжкият идеал се формира под влияние на литературните персонажи, героите на филми. Героите от романите или актьорите се включват в сексуалните фантазии, в частност по времето на сексуален контакт на жената, като тя си представя, че прави секс или любов именно с този партньор.

Комплекс "Рицар и Развратник"

Той се състои в това, че жената търси в мъжа одновременно рицаря и развратника. В този комплекс присъстват два различни типажа: на рицаря - като въплащение на мъжествената благородност, на силата, която внушава доверие, на чувството за безопасност и сигурност, на опората на жената, на обожанието, чистотата и невинността; и на развратника - олицетворението на грубата, стихийна мъжка суперсексуалност, на безсрамието, на мъжът, който представлява себе си като фалос.

Комплекс "Месалина"

Присъщ е на жените, които са страстни, чувствени, сексуално възбудими, предявяващи повишени сексуални изисквания към партньора, изневеряващи постоянно /и духовно, и физически/, т.е. жените с оргистична култура в секса. В различните периоди от историята, сексуалните качества на жените са се ценили доста високо, но и днес, много хора считат за привлекателен онзи образ на жената, която е страстна и чувствена, стига да не се касае за собствената такава, с отношение към другите.

Комплекс "Пепеляшка"

Това е смирената, пасивна жизнена позиция на жената, която очаква своя принц, който ще превърне тиквата в каляска и ще въведе тази жена в света на приключенията, красотата, комфорта. Тези жени имат силна мечта за необикновен, красив млад мъж. Комплексът е присъщ по-скоро за девойките и жените в младата възраст, но също може да се запази и в зрелостта на жената.

Комплекс "Дон Кихот"

Тук мъжете проявяват по отношение на партньорите си илюзорни очаквания и желания, говорят с обожание за тях, идеализират ги, поставят ги на пиедестал, преклоняват се по-скоро пред създадените божества, отколкото пред земните хора.

Комплекс "Мадона и Блудница"

Това е сложен комплекс, който е насочен към жените. Състои се в противоречива оценка за жените. От една страна се подчертава ценността на женствеността, верността, добродетелността, предаността, а от друга страна се цени жената, която е чувствена, достъпна, кокетка, флиртуваща, отдаваща се и винаги готова за сексуални преживявания. Типажът на мадоната е онзи, в който се търси духовната любов, избира се в жената майката; докато към вторият типаж се насочва превесно сексуалната енергия и се търси зеещата вулва, готова да приеме всякакъв тип сексуална енергия. Нерядко Мадона-жените се обозначават като жените - жена, а Блудница-жените като жените-куртизанка. Счита се, че този комплекс се е зародил по времето, когато хората са водели двойнствен стандарт на живот особено в дворцова обстановка, и когато всички са носели моралните маски, но никой не е смеел да надникне истината зад дверите на покоя в палатите.

Комплексът "Дон Жуан"

Нарича се онзи тип на поведение, чиято цел е да се завоюват околните хора, да се обладават с цел да се удовлетворят собствените сексуални потребности. Колкото повече сексуални връзки има един такъв мъж, той толкова по-силно укрепва в собственото си съзнание мъжките ценности. Другият партньор се разглежда като вещ, която след придобиване, загубва своята ценност.

Комплекс "Отело"

Представлява комплексът на патологичната ревност. Особено силно се изявява при мъжете. Такива мъже, ревнуват своите партньори под въздействието на алкохол, рисувайки в своето съзнание сцени на изневяра. Този комплекс се разглежда като проява на страха пред жената, страх от усмиване, страх от загуба на собствено достойнство, страх от загуба на възможността да се владее неразделно жената.

Комплекс "Ромео и Жулиета"

Тук се причислява любовта от пръв поглед, със стремежа към бързото сключване на брак. Този произход се обяснява със забраната на добрачните контакти, когато половата любов се е допускала само след сключването на брак. Потребността от съединение в този комплекс е толкова силна, че влюбените могат да преодолеят всякакви препятствия, които се изправят на пътя им. В съвремието този комплекс се среща при някои религиозни общества, и рядко на други места, поради създадената тендеция за встъпване в полови контакти, които не са обвързани с брака.

Комплекс "Тристан и Изолда"

Той съдържа в себе си еротизма и чувството за вина. Лицата с този комплекс нарушават забраната на добрачната полова връзка, изпитвайки противоречиви чувства: от една страна - сексуална удовлетвореност, а от друга - чувството на вина за нарушение на моралните нарми.

Следва да отбележим, че разгледаните по-горе комплекси, сами по себе си не представляват патология и не предизвикват сексуални нарушения, но създават фон, база за тяхното развитие. Т.е. те стоят в етиологичните фактори, които предизвикват сексуалните нарушения. Подобна роля играят и сексуалните митове, например мита за еротичния рай, за весталката и т.н. Комплексите в поведението се формират на определен етап от развитието на една връзка между двама души и могат да способстват за създаването на условия за развитие на нарушения на сексуалното здраве. Така например митът за фаталната жена е характерен почти във всички култури, където доминират мъжете.

Фаталността на жената при това се изразява по различни начини, например като зло божество, като зла сила, като развращаваща мъжете и пр. Значение имат и общокултурните митове, като например този за еротичния рай, в които се отразяват чертите характерни за една или друга култура, също имат значение. Пример може да се даде с мюсулманския рай, който дава вечно сексуално наслаждение на мъжете, което може да се получава и от жени и от мъже /въпреки някои противоречия с корана/,  а в християнския рай, човекът прави преход от земната любов към божествената любов.

Източник: bg-sexologia.info


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0998